Składniki:
biszkopt: 2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju
4 łyżki mąki kukurydzianej
krem: 400 g serka twarogowego
400 g jogurtu greckiego naturalnego
3 galaretki bananowe
4 banany
blaszka 24x24cm
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy po łyżce cukru oraz dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę kukurydzianą i mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Krem: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Do miski przekładamy serek oraz jogurt i dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia się składników i wykładamy krem na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę bananową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Układamy plasterki bananów ma cieście i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Może głupie pytanie, ale jaki ten serek twarogowy ma być?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź :)
ja dałam taki kanapkowy śmietankowy (np. Łaciaty)
Usuń