środa, 8 stycznia 2020

Naleśniki kokosowe (bez laktozy)

Zapraszam na delikatne i smakowite naleśniki na mleczku kokosowym. Naleśniki te są proste i szybkie do przygotowania oraz delikatnie chrupiące. Super smakują z dżemem lub twarożkiem.


Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
3/4 szkl wody gazowanej
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mleczko kokosowe przekładamy do miski. Do mleczka dodajemy jajko, olej oraz wodę gazowaną i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i mąkę, miksujemy do połączenia. Odstawiamy gotowe ciasto na naleśniki na 15 minut (aby odpoczęło). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcje ciasta. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Z podanej ilości składników wyszło mi 15 średnich naleśników (patelnia o śred. 20 cm).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów