Składniki:
300 g białych marchewek
300 g ziemniaków
2 szkl bulionu
1 por (biała część)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju/oliwy
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy i curry
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę a marchewki i por w plasterki. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy tłuszcz oraz wrzucamy por z czosnkiem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i marchewkę oraz smażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy warzywa bulionem i zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy zupę przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy zupę z gazu i odstawiamy aby trochę przestygła. Blendujemy na krem i podajemy.
Przepis na 2 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów