poniedziałek, 25 listopada 2019

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej (bezglutenowy)

Zapraszam na pyszny pasztet z cukinii oraz kaszy jaglanej. Pasztet jest delikatny oraz łagodny w smaku. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Ładnie się kroi i może być smaczną przystawką. Polecam


Składniki:
1/2 szkl kaszy jaglanej
1 szkl wody
1 kg cukinii
1/4 szkl oliwy
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 g sera żółtego
1 łyżka ziół prowansalskich, soli i pieprzu
1/2 szkl mąki kukurydzianej
oraz: foremka aluminiowa z papierem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu Stella-Premium Home Line

Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy gorącą a następnie zimną wodą. Szklankę wody zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę zestawiamy z ognia i odstawiamy aby wystygła. Cukinię, cebulę oraz czosnek obieramy. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię wraz z cebulą oraz czosnkiem ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Do cukinii ścieramy również na tarce ser i mieszamy razem. Następnie dodajemy oliwę, jajka, ugotowaną kaszę, zioła oraz mąkę kukurydzianą. Wyrabiamy masę na pasztet i przekładamy do foremki, lekko dociskamy.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tak wygląda po upieczeniu:


I jeszcze po przekrojeniu:



Dlaczego wybrałam te foremki?
Foremki aluminiowe z papierem do pieczenia świetnie nadają się do przygotowywania właśnie pasztetów ale nie tylko. Dzięki papierowi do pieczenia pasztet nie przywarł do foremki ale pięknie z niej "wyszedł". I nie musiałam natłuszczać foremki ( strasznie tego nie lubię).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów