Składniki:
200 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 op. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju
oraz: mleko
do posypania siemie lniane
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdego kawałka ciasto robimy długi wałek i zakręcamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem smarujemy bułeczki a następnie posypujemy siemieniem. Pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów