Zapraszam na pyszne kluseczki z twarogu oraz mąki kukurydzianej. Podane ze skwarkami z kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka od Morliny smakują wyśmienicie. Polecam na pyszny obiad.
Składniki:
200 g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
230 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
10 łyżek mąki kukurydzianej
oraz: woda do gotowania
sól, olej
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki i w środku każdej robimy dziurkę (jak kluski śląskie). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Okrasa: kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy nasze "kiełbasiane" skwarki przez kilka minut, mieszamy co jakiś czas. Na koniec doprawiamy papryką i chwilę razem przesmażamy. Ciepłe kluski wyjmujemy na talerze i nakładamy na nie okrasę z kiełbasy. Smacznego
Przepis na 3 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów