Składniki:
ciasto: 100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki orkiszowej białej
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: 500 g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
3 łyżki miodu lipowego od Huzar
1 kisiel cytrynowy w proszku
oraz forma do tarty o średnicy 18 cm
Przygotowanie:
Z mąki orkiszowej, kukurydzianej, masła, śmietany, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę (+ robimy 2 kształty liści do ozdoby).Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy jabłka na tarce jarzynowej i przekładamy je do miseczki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Następnie do owoców dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy. Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i nakładamy jabłka, wyrównujemy i na górze układamy kruche "liście". Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów