poniedziałek, 11 listopada 2019

Krucha tarta z jabłkami

Zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami w formie tarty. Tarta z jabłkami pięknie się prezentuje oraz super smakuje. Masa z jabłkami posłodzona została miodem lipowym od Miody Huzar. Polecam jako deser do kawy lub herbaty. Tarta jest dość szybka oraz prosta  w przygotowaniu.


Składniki:
ciasto: 100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki orkiszowej białej
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie: 500 g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
3 łyżki miodu lipowego od Huzar
1 kisiel cytrynowy w proszku
oraz forma do tarty o średnicy 18 cm



Przygotowanie:
Z mąki orkiszowej, kukurydzianej, masła, śmietany, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę (+ robimy 2 kształty liści do ozdoby).Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy jabłka na tarce jarzynowej i przekładamy je do miseczki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Następnie do owoców dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy. Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i nakładamy jabłka, wyrównujemy i na górze układamy kruche "liście". Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów