Składniki:
ciasto: 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej
50 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem: 90 g mlecznej czekolady
1 szkl śmietanki 30%
50 ml gorącego mleka
1 łyżka żelatyny
bezy, owoce do dekoracji
oraz forma do tarty o średnicy 18 cm
Przygotowanie:
Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy widelcem spód ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kaszę (jako obciążenie). Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw przez 15 minut z obciążeniem a następnie przez kolejne 15 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, następnie dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Wylewamy masę śmietanową ma kruchy spód ciasta i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem dekorujemy bezami i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów