Zapraszam na mój pyszny i udany eksperyment kulinarny. Jesienna dynia i papryka z nutą ostrości połączyłam z makaronem czekoladowym od Lubelli. Wyszło oryginalnie ale również smacznie i aromatycznie.
Składniki:
1 kg dyni
2 czerwone papryki
2 szkl bulionu
cebula
ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki chilli
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oliwy/oleju
kwaśna śmietana
makaron czekoladowy Lubella
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzamy.
Dynię i paprykę myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i wsypujemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy paprykę i dynię oraz chwilę razem smażymy. Zalewamy warzywa bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok, 20 minut. Dodajemy do zupy przyprawy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do talerzy nakładamy makaron. Zupę blendujemy i nalewamy na talerze. Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów