czwartek, 10 października 2019

Zapiekanka makaronowo-jabłkowa

Zapraszam na pyszny czekoladowy makaron mini świderki Lubella zapiekany z soczystymi jabłkami pod czapą z budyniu waniliowego. Makaron z jabłkami w takiej wersji jest bardzo smaczny i aromatyczny. 



Składniki:
150 g makaronu czekoladowego mini świderki Lubella
1 kg jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon
1 op. proszku budyniowego waniliowego
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
spore naczynie do zapiekania

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania aby był al dente. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy odrobinę cynamonu i cukier waniliowy, mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła i wsypujemy makaron, lekko dociskamy. Na makaron wykładamy jabłka.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu (z cukrem i łyżką masła). Gorący budyń wykładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja przełożyłam zapiekankę do góry dnem na talerz i udekorowałam bitą śmietaną.




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów