Składniki:
3 szkl bulionu
500 g ziemniaków
1 cebula
50 g serka topionego
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną suchą patelnię układamy plasterki szynki i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię z wytopionym tłuszczykiem wkładamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Do garnka wlewamy bulion, wkładamy ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut a następnie dodajemy cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Do zupy dodajemy serek topiony oraz doprawiamy do smaku, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Blendujemy zupę na krem i nalewamy do miseczek. Szynkę łamiemy na małe kawałki i układamy na zupie. Podajemy.
Przepis na 2 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów