środa, 9 października 2019

Brzoskwiniowe ciasto na zimno

Zapraszam na pyszne brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia. Ciasto wychodzi delikatnie słodkie, w pięknym kolorze jesieni. Wielbiciele brzoskwiń będą zachwyceni. Polecam


Składniki:
4 duże brzoskwinie
1 galaretka brzoskwiniowa
2 płaskie łyżki żelatyny
50 g ciastek kruchych
125 g jogurtu naturalnego
oraz: 1 brzoskwinia
1 galaretka przezroczysta
tortownica o średnicy 16 cm

Przygotowanie:
 Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy ciastka. Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Cztery brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Następnie blendujemy, dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz blendujemy. Następnie dolewamy tężejąca galaretkę i blendujemy do całkowitego połączenia. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją na ciastka i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinię obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w kosteczkę. Układamy kawałki owoców na zastygniętym cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można udekorować ciasto bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów