piątek, 4 października 2019

Ryżowe kotlety pieczone

Zapraszam na smaczne kotlety ryżowe pieczone. Kotleciki wyszły bardzo delikatne i aromatyczne. Idealne na obiad solo lub z ulubionym sosem. Polecam


Składniki:
1 op. (80 g) mieszanki trendy lunch (basmati, fasolka, papryka, curry)
1/2 białej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1/2 szkl kaszy kukurydzianej
4 szt suszonych pomidorów
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli, ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Opakowanie trendy lunch gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na maśle, studzimy. Paprykę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy ugotowaną mieszankę trendy lunch, przesmażoną cebulę z czosnkiem, paprykę, suszone pomidory, śmietanę, przyprawy oraz wbijamy jajko, wyrabiamy. Następnie dosypujemy kaszę kukurydzianą i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy spore kotlety, układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Do zrobienia moich kotlecików użyłam takiej mieszanki:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów