Zapraszam na pyszny jesienny deser. Śliwki podane w formie galaretki z bitą śmietaną będą smacznym i eleganckim deserem. Polecam
Składniki:
ok. 700 g śliwek (u mnie węgierki)
5 łyżek wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 galaretka czerwona w proszku (u mnie poziomkowa)
1 łyżka żelatyny
330 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.Przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i wstawiamy na gaz. Wsypujemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy przez kilka minut śliwki, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy wtedy garnek z gazu i dodajemy galaretkę oraz żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie blendujemy śliwki na gładko. Przelewamy masę śliwkową do 6 pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i przekładamy na galaretkę śliwkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Przepis na 6 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów