Składniki:
200 g makaronu Lubella jajeczna wstążki
pulpeciki: 250 g cukinii
90 g sera tofu
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
mąka kukurydziana do panierowania
olej do smażenia
sos: 2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, bazylii
50 g serka topionego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Pulpeciki: cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dobrze odciskamy. Do miski przekładamy cukinię oraz dodajemy tofu, jajko, przyprawy i bułkę tartą oraz wyrabiamy. Następnie formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pulpeciki na rumiano, przekładamy na ręcznik papierowy.
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania.
Sos: Z pomidorów wyjmujemy pestki a miąższ kroimy w sporą kostkę, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy przeciśnięty czosnek i blendujemy. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przelewamy zblendowane pomidory, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy sos pomidorowy (bez przykrycia aby odparował) przez ok. 10 minut. Potem dodajemy przyprawy i serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści to dodajemy koncentrat i zagotowujemy. Do sosu wkładamy pulpeciki i chwilę razem gotujemy. Na talerze wykładamy porcję makaronu oraz sos z pulpecikami.
Przepis na 3 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów