niedziela, 15 września 2019

Sernik kajmakowo-dyniowy z owocami i bitą śmietaną

Zapraszam na pyszny pieczony sernik kajmakowy o smaku ajerkoniaku z truskawkami zatopionymi w galaretce. Góra ciasta to słodka bita śmietana oraz gorzka czekolada. Choć ten sernik to góra kalorii to bardzo go polecam. W smaku wcale nie jest za słodki-jak dla mnie akurat. Może też się skusicie?


Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
300 g puree z dyni
1 puszka masy kajmakowej (o smaku ajerkoniaku)
3 jajka
2 budynie waniliowe w proszku
1 cukier wanilinowy
300 g świeżych truskawek (lub innych owoców)
2 galaretki truskawkowe w proszku (lub inne)
750 ml gorącej wody
330 ml śmietanki 30 % (zimnej)
2 śmietanki w proszku "śnieżki"
50 g czekolady gorzkiej

blaszka 24x24 cm
Przygotowanie:
Do dużej miski przekładamy twaróg, puree z dyni, kajmak, jajka oraz cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy proszki budyniowe i mieszamy masę na sernik łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy, wyjmujemy szypułki i kroimy na pół. Na zimnym serniku układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. Czekoladę drobno siekamy. Śmietanę ubijamy ze "śnieżkami" i wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Górę ciasta posypujemy czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów