wtorek, 17 września 2019

Żytnia tarta ze szpinakiem

Zapraszam na pyszną tartę z mąki żytniej z nadzieniem szpinakowym. Idealnie będzie pasować na obiad lub kolację. Polecam



Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki żytniej razowej
100 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
farsz: 400 g szpinaku
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
100 g sera żółtego
sól, pieprz
płatki migdałowe
forma do tarty o śred. 26 cm

Przygotowanie:
Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy dno ciasta widelcem i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak oraz obieramy z łusek cebulę i czosnek oraz drobno je kroimy. Ser drobno kroimy.
Ciasto na tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robimy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebule i czosnek.Następnie dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż "straci swoją objętość". Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ser oraz doprawiamy do smaku, mieszamy razem. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów