Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
3 łyżki wody
1 spora cebula
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów