piątek, 23 sierpnia 2019

Domowa kruszonka

Zapraszam na pyszną, chrupiącą i aromatyczną domową kruszonkę. Kruszonka to świetny dodatek do deserów, lodów oraz drożdżówki. Polecam


Składniki:
3/4 szkl mąki (ja dałam orkiszową białą)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g masła

Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę mieszamy i staramy się zagnieść jak ciasto kruche, na koniec rozcieramy ciasto palcami na drobne "kuleczki". Wkładamy ciasto na kruszonkę na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy kruszonkę (ma być równa warstwa). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia mieszamy kruszonkę.Gotową kruszonkę studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów