Zapraszam na pyszne, chrupiące koperty z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym i serkiem. Świetne jako przekąska na ciepło i zimno. Polecam
Składniki:
6 plastrów ciasta francuskiego -ok. 6x12 cm
150 g łososia wędzonego
150 g serka kanapkowego naturalnego
1 łyżka koperku pokrojonego
sól, pieprz do smaku
jajko do posmarowania
czarnuszka
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy serek, pokrojonego łososia, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na jednej połowie ciasta francuskiego nakładamy łyżkę nadzienia, przykrywamy pozostałym ciastem i sklejamy brzegi. Dodatkowo robimy w miejscu sklejenia wzorek widelcem-robimy tak, aż składniki się skończą. Gotowe koperty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy.
Przepis na 6 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów