Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli
zalewa: 1,5 szkl octu jabłkowego
1 szkl cukru
1 łyżka soli
ziele angielskie 15 szt
listek laurowy 3 szt
pieprz czarny 15 szt
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i bardzo cienko szatkujemy razem ze skórką. Wkładamy je do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy od czasu do czasu.
Po tym czasie odcedzamy ogórki z soku który puściły i ponownie wkładamy je do miski. Gotujemy ocet z cukrem i przyprawami na zalewę i gorącą wlewamy do ogórków do miski (przez sitko aby odcedzic przyprawy). Mieszamy ogórki z zalewą i odstawiamy je na kolejne 2 godziny-od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę (wraz z zalewą) do czystego i wyparzonego słoiczka, zakręcamy go i pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanej ilości składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 400 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów