środa, 24 lipca 2019

Ketchup z cukinii

Zapraszam na domowy ketchup z cukinii. Ketchup wyszedł lepszy niż ten sklepowy i dużo zdrowszy. Jest przy nim trochę pracy ale jego smak jest tego wart. Po pasteryzacji możemy cieszyć się jego smakiem również zimą. Ketchup z cukinii będzie idealnym dodatkiem na kanapki czy domową pizzę. Polecam


Składniki:
2,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
750 g cebuli
4 płaskie łyżki soli
1 szkl cukru
660 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 szkl octu jabłkowego (może być zwykły)

Przygotowanie:
Cukinię razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 20 minut, często mieszając (ketchup lubi się przypalać). Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez kolejne 20 minut (mieszamy co jakiś czas). Gorący ketchup blendujemy na gładko. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego
Z podanych składników wychodzi 10 słoiczków po 340 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów