Składniki:
4 czerwone papryki
175 g świeżej kalarepki
300 g mielonego mięsa
250 g ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki kukurydzy z puszki
4 łyżki fasoli białej z puszki
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
100 g tartej mozzarelli
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Kalarepkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy kalarepkę i chwile smażymy razem. Potem dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości przez ok. 20 minut, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ryż, kukurydzę, fasolę i połowę sera, mieszamy. Papryki przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy papryki farszem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania wyłożonego folią aluminiową. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy resztą sera i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 10 minut. Podajemy po rozpuszczeniu się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów