piątek, 12 lipca 2019

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych. Robiłam ją już trzeci  raz ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła delikatna w smaku a przy tym treściwa. Polecam


Składniki:
300 g ogórków gruntowych
1 mała cebulka
200 g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka masła
0,5 l bulionu
1 łyżka domowej vegety
1/3 szkl śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogórków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę a następnie dusimy je przez ok. 5 minut. Dodajemy podduszone ogórki do gotującej się zupy, doprawiamy vegetą i gotujemy razem przez 10 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę gorącą zupą i wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy. Można doprawić do smaku. Podajemy z koperkiem. Smacznego
Przepis na 2-3 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów