piątek, 5 lipca 2019

Drożdżowy chlebek na słodko

Zapraszam na pyszny słodki chlebek z rodzynkami. Najlepiej smakuje na śniadanie z Śniadaniową wege, dżemem, konfiturą czy serem żółtym. Do tego kubek mleka lub kakao i mamy super śniadanko. Polecam


Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki cukru
1 op. suchych drożdży
1 jajko
1/2 szkl maślanki naturalnej
2 łyżki rozpuszczonej margaryny Śniadaniowa wege
1 garść rodzynek
mała keksówka 8x18 cm

Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy cukier, drożdże, jajko, maślankę i tłuszcz. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec dodając rodzynki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy górę chleba. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego



Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów