Zapraszam na urocze serniczki z kwiatem w galaretce.Taki deser wzbudzi u każdego zachwyt. Choć to moje początki (z techniką 3d w galaretce) to jestem bardzo zadowolona z efektu. Po obejrzeniu filmiku w internecie - zakochałam się w tej metodzie. Desery pięknie wyglądają z taką galaretką 3d. Polecam
Składniki:
galaretka: 1 galaretka przezroczysta
1/3 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka żelatyny
barwniki:żółty, czerwony i zielony
serniczek: 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretkę przezroczystą według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do dwóch szerokich pucharków (lub miseczek) i studzimy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Mleko podgrzewamy w mikrofalówce, aż będzie gorące, dodajemy żelatynę oraz cukier i mieszamy. Dzielimy na 3 części oraz dodajemy barwniki : żółty, czerwony i zielony. Nabieramy strzykawką (ja kupiłam swoje w aptece takie na 10 ml) i wstrzykujemy igłą w galaretkę, zaczynając od środka (żółty środek kwiatka, czerwone płatki i kilka zielonych listków na około). Nadmiar wypływającego kolorowego mleka ścieramy ręcznikiem papierowym (polecam najpierw obejrzeć sobie filmik w internecie). Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do twarogu dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy. Wylewamy na galaretkowy kwiat.
Wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Pucharki przez chwile trzymamy nad gorącą parą wodną, lekko podważamy nożem i odwracamy do góry dnem na talerzyk. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów