piątek, 5 lipca 2019

Tarta sernikowa z kokosową bezą

Zapraszam na pyszny sernik upieczony w formie tarty z chrupiącą kokosową bezą. Taki serniczek wychodzi bardzo kremowy oraz aksamitny a do tego chrupiąca beza z kokosem. Poezja smaku. Polecam na pyszny deser.


Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki orkiszowej tortowej
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik: 250 g twarogu sernikowego z mascarpone President
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy w proszku
beza: 2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl wiórków kokosowych
oraz forma do tarty o śred. 20 cm

Przygotowanie:
Z mąki, cukru, żółtka, masła, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wyklejamy nim formę do tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie miksujemy ze sobą twaróg sernikowy, żółtko, cukier puder i budyń. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i nakładamy masę sernikową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukru, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy a na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wyjmujemy tartę sernikową z piekarnika i wykładamy na nią bezę kokosową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut. Tartę sernikową kroimy dopiero zimną. Smacznego



Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów