Składniki:
200 g cukinii
1 jajko
50 ml mleka
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rozpuszczonej margaryny Śniadaniowej Wege
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu i ziół prowansalskich
oraz: 3 jajka
margaryna do smażenia
pomidorki koktajlowe
kawałek ogórka
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej, odsączamy z nadmiaru płynu. Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, margarynę oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła. Miksujemy do połączenia się składników (ciasto jest gęste) a następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej gofry. Gotowe gofry podajemy z jajkami sadzonymi oraz dodatkiem warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów