sobota, 29 czerwca 2019

Gofry cukiniowo-kakaowe na słodko

Zapraszam na pyszne gofry kakaowe do których przemyciłam zdrową cukinię. Gofry są zrobione na mące żytniej oraz słodzone cukrem trzcinowym. Jest to moja propozycja pysznego śniadania na słodko. Polecam


Składniki:
200 g cukinii
1 jajko
50 ml mleka
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rozpuszczonej margaryny Śniadaniowej Wege
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
oraz: bita śmietana, owoce

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej, odsączamy z nadmiaru płynu. Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, margarynę oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Miksujemy do połączenia się składników (ciasto jest gęste) a następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej gofry. Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego



Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów