Zapraszam na pyszne gofry kakaowe do których przemyciłam zdrową cukinię. Gofry są zrobione na mące żytniej oraz słodzone cukrem trzcinowym. Jest to moja propozycja pysznego śniadania na słodko. Polecam
Składniki:
200 g cukinii
1 jajko
50 ml mleka
1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rozpuszczonej margaryny Śniadaniowej Wege
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
oraz: bita śmietana, owoce
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej, odsączamy z nadmiaru płynu. Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko, margarynę oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Miksujemy do połączenia się składników (ciasto jest gęste) a następnie dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej gofry. Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów