piątek, 3 maja 2019

Ciasto "Styropian" (bez glutenu)

Zapraszam na pyszny sernik bez sera w wersji bezglutenowej. Kruche,żółte ciasto z pysznym różowym wnętrzem z nutą kokosa smakuje wybornie-najlepiej ze szklanką mleka lub kawą. Można go również zrobić z mąki pszennej, choć nie będzie tak kruche i w takim pięknym kolorze. Polecam


Składniki:
ciasto: 2 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
3 łyżki cukru pudru
150 g masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 żółtka
pianka: 3 białka
2 szkl jogurtu naturalnego
2 budynie jaglane malinowe (na 500 ml mleka)
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
oraz blaszka 24x24 cm
papier do pieczenia od Stella

Przygotowanie:
Masło siekamy z cukrem pudrem, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jogurt naturalny i zagniatamy  ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy ze sobą jogurt z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym oraz wiórkami kokosowymi. Ubite białka delikatnie łączymy z masą jogurtową. Różową masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy schłodzone kruche ciasto kukurydziane.



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i  pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów