Składniki:
1,2 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku surowego
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli i pieprzu
oraz: keksówka 9x18 cm
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na patelni, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach wraz z cebulą. Odciskamy ziemniaki z wody i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy czosnek, jajko, mąkę, przyprawy oraz boczek z tłuszczykiem który się wysmażył. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów