sobota, 13 kwietnia 2019

Różowy sernik gotowany

Przypominam przepis na piękny różowy sernik gotowany. To hit u mnie! Uwielbiam wszystkie rodzaje serników- a najbardziej gotowane. Może spróbujecie?

Składniki:
300 g herbatników
200 g masła
6 łyżek ksylitolu (cukru)
2 jajka
150 g serka twarogowego
250 g mascarpone
3/4 szk mleka
2 op. budyniu malinowego
4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
400 ml śmietanki 30%
2 galaretki malinowe w proszku
blaszka 24x26cm

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pokrojone masła, ksylitol, jajka, serek i mascarpone, mieszamy i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści i wtedy podkręcamy gaz na mocniejszy. Mleko wlewamy do słoika, dosypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Gdy masa na sernik zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie z kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka rozpuszczona w 100 ml wody ostygnie, przelewamy zimną śmietankę do wysokiej miski i ubijamy ją na puszystą masę. Potem wlewamy zimną galaretkę ( rozp. w 100 ml) do ubitej śmietanki i miksujemy razem do połączenia. Wykładamy masę śmietanową na zimny sernik i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć delikatnie przelewamy ją na masę śmietanową na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów