Zapraszam na pyszną kruchą tartę z soczystymi gruszkami i galaretką. Tarta gruszkowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z jesiennymi owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam
Składniki:
ciasto: 100 g masła
1 małe jajko
1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz: 2 duże gruszki
1 galaretka pomarańczowa
1/2 szkl wody
dekoracja: bita śmietana, wiórki czekolady
blaszka na tartę o śr. 20cm
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika oraz zdejmujemy papier z fasolą. Odstawiamy do ostudzenia. Gruszki myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy starte owoce (z sokiem) do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy z ognia. Do gorących gruszek wsypujemy galaretkę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Gdy galaretka z gruszkami zacznie tężeć przelewamy ją na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów