środa, 30 września 2020

Sałatka lunchowa

 Zapraszam na pyszną sałatkę z mieszanki ryżowej (ryż-vermicelli-groszek-marchew-bazylia) z chrupiącą rzodkiewką, pieczoną piersią kurczaka oraz innymi pysznymi dodatkami. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz sycąca. Polecam sałatkę na lekki obiad, lunch lub kolację.



Składniki:

1 saszetka trendy lunch (ryż-vermicelli-groszek-marchew-bazylia)

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

pęczek rzodkiewek

50 g żółtego sera

1 spory pomidor

1 łyżeczka soli oraz pieprzu

2-3 łyżki oleju rydzowego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do gyrosa i zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczoną pierś studzimy.

Mieszankę ryżową gotujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Rzodkiewki i pomidora myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Z pomidora wycinamy nasiona a resztę kroimy w kosteczkę. Ser żółty drobno kroimy. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy ugotowaną mieszankę ryżową oraz dokładamy pokrojoną pierś z kurczaka, rzodkiewki, pomidora i ser żółty, mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy oraz olej i ponownie mieszamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów