sobota, 8 sierpnia 2020

Tarta kokosowa

Zapraszam na pyszną kruchą tartę z kremem kokosowym. Krem do tarty  posłodziłam miodem. Tarta kokosowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto na zimno. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam


Składniki:

ciasto: 100 g masła

1 małe jajko

1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)

3 łyżki miodu

3 łyżki wiórków kokosowych

1 czubata łyżka żelatyny

5 łyżek gorącej wody

oraz: gorzka czekolada do dekoracji

ciastka i mięta do dekoracji

forma do tarty o śred. 20 cm

Przygotowanie:

Z masła, jajka, mąki, cukru oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ciasto kruche nakładamy papier do pieczenia i dla obciążenia wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą i studzimy.

Mleczko kokosowe wstawiamy dzień wcześniej do lodówki. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy białą, stałą część mleczka kokosowego, dolewamy miód i miksujemy razem.  Do masy kokosowej wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy dokładnie. Przelewamy kokosowy krem na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów