Zapraszam na pyszną kruchą tartę z kremem kokosowym. Krem do tarty posłodziłam miodem. Tarta kokosowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto na zimno. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam
Składniki:
ciasto: 100 g masła
1 małe jajko
1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)
3 łyżki miodu
3 łyżki wiórków kokosowych
1 czubata łyżka żelatyny
5 łyżek gorącej wody
oraz: gorzka czekolada do dekoracji
ciastka i mięta do dekoracji
forma do tarty o śred. 20 cm
Przygotowanie:
Z masła, jajka, mąki, cukru oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ciasto kruche nakładamy papier do pieczenia i dla obciążenia wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą i studzimy.
Mleczko kokosowe wstawiamy dzień wcześniej do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy białą, stałą część mleczka kokosowego, dolewamy miód i miksujemy razem. Do masy kokosowej wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy dokładnie. Przelewamy kokosowy krem na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów