Zapraszam na pyszną domową lasagne z mięsem mielonym z indyka oraz sosem z żółtych pomidorów. Lasagne jest prosta w przygotowaniu, sycąca i aromatyczna. Polecam
Składniki:
15 płatów makaronu do lasagne
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g mięsa mielonego z indyka
400 g żółtych pomidorów
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, kurkumy i curry
beszamel: 1 łyżka masła
1 łyżka mąki orkiszowej białej
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
50 g sera żółtego
masło do formy
naczynie do zapiekania 12x24 cm
Przygotowanie:
Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody przez 1-2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty makaronu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się jasne. Podajemy pokrojone pomidory, przyprawy i dusimy razem przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Beszamel: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Potem wlewamy mleko i mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na przemian makaron i sos. Wierzch smarujemy beszamelem i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów