piątek, 14 sierpnia 2020

Lasagne z sosem z żółtych pomidorów

 Zapraszam na pyszną domową lasagne z mięsem mielonym z indyka oraz sosem z żółtych pomidorów. Lasagne jest prosta w przygotowaniu, sycąca i aromatyczna. Polecam


Składniki:

15 płatów makaronu do lasagne

1 cebula

1 ząbek czosnku

250 g mięsa mielonego z indyka

400 g żółtych pomidorów

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, kurkumy i curry

beszamel: 1 łyżka masła

1 łyżka mąki orkiszowej białej

1 szkl mleka

1/2 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

50 g sera żółtego

masło do formy

naczynie do zapiekania 12x24 cm

Przygotowanie:

Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody przez 1-2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty makaronu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się jasne. Podajemy pokrojone pomidory, przyprawy i dusimy razem przez ok. 10 minut pod przykryciem.

Beszamel: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Potem wlewamy mleko i mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na przemian makaron i sos. Wierzch smarujemy beszamelem i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów