niedziela, 19 lipca 2020

Truskawkowy sernik na zimno

Zapraszam na pyszne letnie ciasto. Truskawkowy sernik na zimno jest prosty w przygotowaniu i tani. Idealny na podwieczorek.


Składniki:
350 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru pudru
300 g serka twarogowego
2 galaretki truskawkowe
60 g biszkoptów podłużnych
oraz 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki, czekolada
tortownica o śred. 20 cm.

Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy ciastka. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy je razem z cukrem pudrem i serkiem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą galaretkę dodajemy do masy serowo -truskawkowej i miksujemy. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć wykładamy ją delikatnie na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa i dekorujemy górę ciasta. Układamy połówki truskawek i posypujemy odrobiną startej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów