Składniki:
placki: 250 g selera korzeniowego
250 g korzenia pietruszki
2 jajka
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki gryczanej
1 łyżeczka sól, pieprzu
oliwa Gallo Classico do smażenia
sos: 500 g pieczarek
2 cebulki
1 łyżeczka soli i pieprzu
3 łyżki oliwy Gallo Classico
3/4 szkl śmietanki 30%
Przygotowanie:
Sos pieczarkowy: pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę oraz po chwili dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu, aż wyparuje sok z grzybów. Gdy pieczarki będą już miękkie a sok wyparuje wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.
Placki: Seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej ugotowany seler, pietruszkę, cebulę oraz czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i nakładamy na gorącą oliwę łyżką masę na placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem pieczarkowym.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów