poniedziałek, 1 czerwca 2020

Owocowe kluski twarogowe (bez laktozy, bez glutenu)

Zapraszam na pyszne kluseczki bezglutenowe z mąką ryżową. Swój kolor zawdzięczają liofilizowanym owocom leśnym. Kluseczki są proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne z lekką owocową nutą. Polecam


Składniki:
250 g twarogu chudego (u mnie bez laktozy)
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mielonych liofilizowanych owoców leśnych
7 łyżek mąki ryżowej+ do podsypania

Przygotowanie:
 Twaróg, jajko, mąkę, liofilizowane owoce i  cukier przekładamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta na stole posypanym mąką ryżową formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy małe kluski. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej olej i sól. Na gotująca się wodę wrzucamy kluski owocowe. Gotujemy przez 2- 3 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów