niedziela, 3 maja 2020

Placki cukiniowo-drobiowe

Zapraszam na pyszne placuszki warzywno-mięsne. Połączenie młodej cukinii oraz mięsa drobiowego tworzy świetny smak. Do tego placuszki są  bezglutenowe oraz bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Super smaku dodała przyprawa Vegeta Natur do gyrosa. Polecam na wiosenny obiad.


Składniki:
450 g cukinii młodej
300 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka Vegety  Natur do gyrosa
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 jajko
ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Filet z kurczaka drobniutko kroimy i przyprawiamy vegetą. Do mięsa dodajemy odciśniętą cukinię oraz jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiany kolor na małym ogniu. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy.


Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów