Zapraszam na pyszne placuszki warzywno-mięsne. Połączenie młodej cukinii oraz mięsa drobiowego tworzy świetny smak. Do tego placuszki są bezglutenowe oraz bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Super smaku dodała przyprawa Vegeta Natur do gyrosa. Polecam na wiosenny obiad.
Składniki:
450 g cukinii młodej
300 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka Vegety Natur do gyrosa
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 jajko
ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Filet z kurczaka drobniutko kroimy i przyprawiamy vegetą. Do mięsa dodajemy odciśniętą cukinię oraz jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiany kolor na małym ogniu. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów