piątek, 15 maja 2020

Łaciaty chleb

Zapraszam na pyszny chlebek w łaty. Chlebek ten jest niezwykły-każdy jego kawałek troszkę inaczej wygląda i zachęca do skosztowania. Choć ciemne łaty zawdzięcza dodatkowi kakao, to super smakuje nie tylko na słodko z dżemem czy miodem ale również z serem czy wędliną. Polecam


Składniki:
3 szkl mąki pszennej + 1 czubata łyżka
30 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
1 szkl ciepłej wody
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka kakao (u mnie czarne)

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy lub kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę oraz 3 łyżki mąki (odejmujemy z 3 szkl), mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru. Do drugiej części dodajemy mąkę i również wyrabiamy. Wkładamy oba kawałki ciasta do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie wykładamy keksówkę papierem do pieczenia, smarujemy dłonie oliwą i odrywamy  po kawałku ciasta. Robimy z ciasta kuleczki i układamy w keksówce (na przemian). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów