Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki żytniej białej (może być również pszenna)
100 g masła
1 łyżka serka twarogowego
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
farsz: 500 g pieczarek
1 cebula
1 mały por (biała część)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oliwy
sos:100 ml słodkiej śmietanki 18%
2 jajka
50 g sera żółtego (w mnie w płatkach)
sól, pieprz do smaku
oraz forma do tarty o śred. 24 cm
Przygotowanie:
Z mąki, masła, serka oraz przypraw zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do lodówki. Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Por myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują. Na koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy widelcem, przekładamy farsz pieczarkowy, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku i mieszamy razem a następnie przelewamy na tartę. Na górze posypujemy serem. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Musiała być pyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuń