piątek, 3 kwietnia 2020

Sernik na zimno na gofrach

Zapraszam na pyszny sernik na zimno na spodzie gofrowym o smaku wiśniowym z wiśniową galaretką. Ciasto smakuje wyśmienicie i jest proste w przygotowaniu. Polecam


Składniki:
gofry: 30 g liofilizowanych wiśni
1 szkl maślanki naturalnej
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżka ksylitolu (cukru)
1 szkl mąki pszennej 2ab
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
oraz: 400 g serka waniliowego homogenizowanego
600 g twarogu sernikowego
3 galaretki przezroczyste
1,5 szkl gorącej wody
1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym (400 g)
1 galaretka wiśniowa
2 płaskie łyżki żelatyny
2 szkl gorącej wody
blaszka 24x24 cm

Przygotowanie:
Gofry: liofilizowane wiśnie mielimy na pył i przesypujemy do miski, następnie dosypujemy ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Kolejno dolewamy do suchych składników maślankę, jajko i oliwę, miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy porcje ciasta. Pieczemy rumiane gofry (wyszło mi 7 sztuk ok. 8x13 cm). Studzimy gofry na kratce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy gofry (jeśli trzeba przycinamy je).
Trzy galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg sernikowy oraz serek homogenizowany wykładamy do miski i miksujemy razem. Następnie dolewamy tężejące galaretki i miksujemy do połączenia. Masę sernikową (lekko tężejącą) wykładamy na gofry, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę wiśniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Drylowane wiśnie przelewamy wraz z sokiem do miski i dolewamy rozpuszczoną galaretkę wiśniową, mieszamy. Tężejącą wiśniową galaretkę przelewamy na sernikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów