poniedziałek, 30 marca 2020

Tarta z rzodkiewkami i szparagami

Zapraszam na pyszną wytrawną tartę z zielonymi szparagami oraz rzodkiewkami. Upieczona na spodzie z mąki orkiszowej jest bardzo chrupiąca a śmietanowo-jajeczne nadzienie ze szparagami i rzodkiewkami jest bardzo aromatyczne i lekkie. Tarta  świetnie pasuje na wiosenny obiad. Polecam


Składniki:
ciasto: 1 szkl + 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz: 250 g zielonych szparagów
pęczek rzodkiewek
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
50 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
forma do tarty o śred. 24 cm

Przygotowanie:
Z mąki orkiszowej, masła, jajka oraz przypraw zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy  nim formę, nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.
Szparagi oraz rzodkiewki myjemy i osuszamy. Od szparagów odcinamy końcówki a następnie szparagi blanszujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy i pokrojony szczypiorek, mieszamy razem.
Blaszkę z ciastem na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i nalewamy  masę jajeczną. Następnie układamy na niej szparagi i plasterki rzodkiewek. Gotową tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów