Składniki:
biszkopt: 2 białka
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
masa sernikowa: 500 g serka twarogowego
3 galaretki rubinowe (lub inne)
tortownica o śr. 18cm
Przygotowanie:
Białko oddzielamy od żółtka i dodajemy do pozostałych białek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy po łyżce cukru oraz dodajemy żółtko i olej. Dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Studzimy biszkopt i zimny kroimy na 2 blaty.
Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Serek przekładamy do miski i dodajemy tężejącą galaretki, miksujemy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy blat biszkoptu. Wykładamy na niego połowę kremu. Na krem nakładamy drugi blat ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą galaretkę przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je go lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów