poniedziałek, 16 grudnia 2019

Pieczeń rzymska z jajkiem

Zapraszam na pyszną, domową pieczeń rzymską z jajkami. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i może być daniem na uroczysty obiad. Można podawać ją na ciepło z sosem lub na zimno na kanapki. Polecam.



Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szkl płatków gryczanych błyskawicznych
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soli, pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich
oraz 4 jajka ugotowane na twardo
mała keksówka (ok. 6x18 cm)

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Płatki gryczane mielimy na mąkę. Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko, cebulę z czosnkiem, majonez, przeprawy oraz zmielone płatki, wyrabiamy dokładnie. Jajka obieramy ze skorupek. Połowę masy mięsnej wykładamy do keksówki. Na środku układamy ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym mięsem, lekko dociskamy. Wkładamy pieczeń do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zamiast płatków gryczanych można użyć bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów