Składniki:
250 g białego maku
2,5 szkl wody
łyżka suszonej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
garść suszonych moreli
5 łyżek mielonych orzechów
50 g stopionego masła
3/4 szkl miodu migdałowego Huzar
oraz: 4 białka jaj
Przygotowanie:
Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Taką masę możemy wyłożyć na ciasto.
Można również zrobić tak samo masę makową z niebieskim makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów