wtorek, 19 listopada 2019

Sałatka "gyros" z ryżem

Zapraszam na smakowitą sałatkę. Połączenie smażonego kurczaka, ryżu, kukurydzy, papryki i cebulki czerwonej z sosem smakuje wyśmienicie. Taka sałatka zachwyci domowników swoim smakiem. Polecam


Składniki:
400 g mięsa z piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy do gyrosa
2 łyżki oleju
1 torebka ryżu (125 g)
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
2 małe cebule czerwone
sos: 4 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka soli i pieprzu

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania i studzimy. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy ją wraz z obraną cebulą w kostką. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Sos: w miseczce mieszamy ze sobą ketchup, majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki (kurczak, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) dzielimy na dwie części. W misce układamy warstwowo: ryż, paprykę, kukurydzę, cebulę, kurczaka i sos (i jeszcze jedna warstwa). Przed podaniem mieszamy ze sobą składniki sałatki.
Przepis na 4-5 porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów