środa, 23 października 2019

Chleb dyniowy orkiszowo-kukurydziany

Zapraszam na pyszny domowy chlebek. Zrobiłam go na mące orkiszowej oraz kukurydzianej. Do ciasta dodałam również puree z dyni. Chlebek wyszedł pomarańczowy w środku, dość ciężki a jednak puszysty. Upieczcie sami-będzie Wam smakował. Polecam


Składniki:
3/4 szkl gęstego puree z dyni
150 g kefiru naturalnego
1 op. suchych drożdży (7g)
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
1/2 szkl ciepłej wody
2 szkl mąki orkiszowej białej
1 szkl mąki kukurydzianej
oraz: czarny sezam do posypania
keksówka: 10x18cm

Przygotowanie:
Do miski wkładamy puree z dyni oraz wlewamy kefir, oliwę i ciepłą wodę, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże, sól, cukier oraz obie mąki. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem wyrośnięte ciasto jeszcze krótko zagniatamy i wkładamy do keksówki, smarujemy górę wodą i posypujemy czarnym sezamem. Ponownie przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów