sobota, 26 października 2019

Babka na białkach w polewie czekoladowej

Zapraszam na pyszną i puszystą babkę, która została zrobiona na białkach jaj (które często nam zostają). Babka wychodzi bardzo delikatna, aromatyczna i smaczna. Słodycz ciasta równoważy polewa z gorzkiej czekolady. Polecam



Składniki:
1/2 szkl białek jaj (3- 4 szt)
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki orkiszowej białej (można użyć pszennej)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
polewa: 45 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietanki 30 %
wiórki białej czekolady do dekoracji
oraz: mała foremka do babki
masło do formy
bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przelewamy białka i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy (cały czas miksujemy). Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy przestudzone masło. Całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.
Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zimne ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów